Mobile menu

Tek Kullanımlık Plastik Ürünler İle Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 28.01.2021 tarihli 61034855 sayılı yazıya atfen; “Tek Kullanımlık Plastik Ürünler İle Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik” taslağının TOBB’a iletildiği bildirilmektedir.

İlgi'de kayıtlı ve ekte bir örneği sunulan yazıda; AB Komisyonu'nun 2019/904 sayılı düzenlemesi ile AB içinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımının azaltılması amaçlandığı bildirilmektedir.

Yazıda anılan düzenlemeyle birlikte; Almanya tarafından "Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin ve Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Piyasaya Girişinin Yasaklanmasına Dair Yönetmeliğin" onaylandığı ve 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. İlgili yönetmelikte tek kullanımlık plastik ürün, plastik, çözülebilir plastik, piyasaya sürme ve piyasada hazır bulunma kavramlarının tanımları yapılmış ve piyasaya girişi yasaklanan ürünler sıralanmıştır. Tanımı düzenlenen kavramlar:

-Tek Kullanımlık Plastik Ürün: Tekrar kullanılmayacak şekilde tasarlanan, üretilen, piyasaya sürülen ve tamamen veya bir kısmı plastikten mamul ürün

- Plastik: Polimerden mamul hammadde (biyopolimer hariç)

-Çözülebilir Plastik (oxo-degradable plastics): Doğada fragmente olabilmesi amacıyla üretim sürecinde kimyasallar kullanılan plastik

- Piyasaya Sürme: Bu yönetmelik kapsamındaki ürünün piyasaya ilk defa sürülmesi

- Piyasada Hazır Bulunma: Ticari faaliyet kapsamında kullanılmak veya tüketilmek amacıyla para karşılığı veya para karşılığı olmaksızın ürünün teslimi


Piyasaya girişi yasaklanan ürünler:

- Tıbbi kullanımlar hariç plastik kulak çubukları

- Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak

- Plastik karıştırma çubukları

- Polistirenden üretilmiş içecek bardakları (to go bardaklar) ve içecek kapları ile kapakları

- Tıbbi kullanımlar hariç pipetler

- Balon sapları (tüketiciye sunulmayan endüstriyel kullanımlar hariç)

- Polistirenden mamul fast-food yemek paketleri

- Çözülebilir plastikten (oxo-degradable plastics) mamul ürünler


Yazıda devamla, yukarıda piyasaya girişi yasaklanan ürünlerin ilgili yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden önce (3 Temmuz 2021) piyasaya sürülmüş olması şartıyla satışının mümkün olabileceğini; geçiş süreci belirlenerek pandemi nedeniyle stoklarda oluşan fazlalılığın eritilmesi ve tüketime hazır ürünlerin imha edilmemesinin sağlanarak oluşabilecek ekonomik zararın engellenmesinin amaçlandığı ifade edilmiştir.

Buna ilaveten, AB Komisyonu düzenlemesiyle uzun vadede bu ürünlere yönelik üretimin ve ithalatının yasaklanmasıyla piyasada arzın ortadan kalkması durumu olduğu için sektörde faaliyet gösteren firmaların tek kullanımlık plastik ürünler yerine metal, tahta, cam ve karton vb. ürünlere yönelmeleri gerektiği açıklanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

EK: Tek Kullanımlık Plastik Ürünler İle Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik

 

 

DİĞER DUYURULAR

       

Web Tasarım DAIO