Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi Hakkında

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Odamıza gelen yazıda; bilindiği üzere, 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği'nin motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler

ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelere ilişkin hükümler çerçevesinde Entegre Çevre Bilgi Sistemi/ Atık Yönetimi Uygulaması /Motor Yağı Değişim Noktası (Moyden) Uygulaması'nın kullanıma açıldığı bahse konu kurumların/işletmelerin belgelendirilmesinin sağlanması, MoYDeN Uygulaması'nın etkin bir şekilde kullanımını teminen bahse konu kurumlara/işletmelere gerekli bilgilendirmelerin ve işlemlerin yapılması istenmiştir.

Bununla birlikte, 21/12/2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde, "2872 sayılı Çevre Kanunu'nun Ek 15 inci maddesinde ''Motor yağı değişimlerinin Bakanlıkça yetki verilen işletmeler tarafından yapılması veya atık motor yağlarının bu yerlere teslim edilmesi zorunludur." hükmü ve 20'nci maddesinin (dd) bendinde "Ek 15 inci madde uyarınca yetki belgesi bulunmaksızın motor yağı değişimi yapan işletmelere altmış gün içinde yetki belgesi alınması için yazılı ihtarda bulunulduktan sonra yazılı ihtara rağmen yetki belgesi bulunmaksızın motor yağı değişimi yapan işletmelere 10.000 Türk lirası (10.000 TL) idari para cezası verilir." hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda, motor yağı değişimi yapılan işletmelerin söz konusu yetki belgesini alması aksi halde 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari işlem yapılacağı belirtilmektedir.

Üyelerimizin bilgilerine sunarız.