Mobile menu

İnternet Alan Adı (İAA) Uyuşmazlıkları hk.

TOBB iştiraki olarak faaliyet gösteren TOBB UYUM Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi, .tr uzantılı internet alan adları için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uyuşmazlık çözüm merkezi olarak yetkilendirilmiştir.

İNTERNET ALAN ADINIZI BAŞKA BİRİ Mİ TESCİL ETTİRMİŞ? İNTERNET ALAN ADINIZ TAKLİT Mİ EDİLİYOR?

İnternet Alan Adınızı (İAA) başka biri tescil ettirdiyse ya da internet alan adınız kötü niyetle taklit ediliyorsa yaşadığınız bu uyuşmazlığın giderilmesi için TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ne (TOBBUYUM) başvuru yapabilirsiniz.

TOBBUYUM TR. UZANTILI İNTERNET ALAN ADI UYUŞMAZLIKLARINDA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU’NUN RESMİ UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM MERKEZİ OLDU

İnternet Alan Adları (İAA) Yönetmeliğinin 23’üncü maddesine göre uyuşmazlık çözüm mekanizmasının (UÇM) işletilmesine ilişkin usul ve esaslar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenmiştir. Bu çerçevede, BTK tarafından hazırlanan ve internet alan adları ile ilgili UÇM’nin işletilmesine, UÇHS’lerin belirlenmesine ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen İnternet Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması Tebliği 21 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olup 30.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin (TOBBUYUM) 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren internet alan adları çözme mekanızmasını kurma ve oluşturma girişimleri sonucunda BTK tarafından 14 Eylül 2022 tarihinde faaliyet belgesi verilmiş ve resmi uyuşmazlık çözüm merkezi olarak ilan edilmiştir.

TOBBUYUM olarak tr. uzantılı internet alan adı uyuşmazlıklarında verilen kararların emsal karar olmasını hedefleyeyerek, kadrosuna kendi alanında nitelikli ve uzman kişileri katmış ve katmaya devam etmektedir. Hakemler ve hakem adayları TOBBUYUM’un düzenlediği Temel Tahkim ve İleri Tahkim eğitimleri ile karar verme süreçlerini daha verimli hale getirmektedirler. TOBBUYUM, tamamen yerli ve milli bir yazılım geliştirerek tr. uzantılı alan adlarının tahkim ile verimli ve etkin bir şekilde çözülebilmesi konusunda yatırım yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye’de internet alan adlarıyla ilgili çıkacak sorunlarda yerli/yabancı vatandaşlara, şirketlere ve kurum/kuruluşlara en etkin ve tarafsız çözümler noktasında kurumsal hizmet vermektedir. TOBBUYUM İAA Hakemlerinin gelişimi açısından da ulusal ve uluslararası eğitimleri noktasında da çalışmalarına devam etmektedir.

DİĞER DUYURULAR

       

Web Tasarım DAIO